God morgon, ibland upplever jag mycket smärta när jag har sex med min man. Det har inte alltid varit så men har hänt allt oftare på senare tid och det börjar nu påverka relationen. Finns det något jag kan göra för att minska detta?

 

Det kan finnas flera olika orsaker till att kvinnor upplever smärta när de har sex och särskilt samlag. Anledningen är ofta att förberedelsen eller förspelet inte har räckt för att kvinnan ska bli tillräckligt våt. Det är viktigt att slidan är fuktad före samlag för att minska smärtan. Det varierar mellan kvinnor hur våta de blir när de har sex, från att bli väldigt våta till väldigt lite våta. När en kvinna blir lite våt kan det vara till hjälp att använda glidmedel för att minska smärtan och därmed öka nöjet.

Vaginal torrhet är ett ganska vanligt problem och de flesta kvinnor upplever någon sådan period under sin livstid. Vaginal torrhet är ett av de vanligaste symtomen som kvinnor upplever under klimakteriet. Det är också vanligt hos ammande kvinnor och de som tar medicin för t.ex. depression eller finnar. Vaginal torrhet kan orsaka att kvinnor blir mindre våta under sex än tidigare och därför upplever de smärta under samlag.

 

Det finns flera olika medel för att minska vaginal torrhet. Smaronia vaginal gel, som är särskilt utformad för att minska torrhet och bygga friska slemhinnor. Gelen används en gång om dagen i en vecka eller längre efter behov. Smaronia är särskilt användbart för kvinnor i klimakteriet och kvinnor som ammar då östrogennivån sjunker. Vi rekommenderar att du testar Smaronia om du lider av vaginal torrhet och sedan också använder glidmedel under sex. Var försiktig så att du inte använder Smaronia strax innan du har sex om du använder kondom.