Sex och den sexuella hälsan precis som den generella hälsan spelar stor roll i varje kvinnas liv. Sexuell hälsa kan påverka mentalt välbefinnande, självförtroende och självkänsla samt fysiskt välbefinnande. Därför kan symptom som klåda, sveda och ömhet i underlivet påverka kvinnans upplevelse och välbefinnande som sexuell individ.

Huden – ett viktigt förebyggande medel mot infektioner

Huden är vårt största organ och även ett av de viktigaste organen eftersom det är vårt främsta skydd mot infektioner. Huden och slemhinnorna som omger det kvinnliga könsområdet är känsligare än på andra delar av kroppen där det finns luft runt området. Huden runt könsområdet exponeras dessutom för både urin och flytningar samt  för annan irritation på grund av friktion , irriterande ämnen och allergener. Dessa faktorer försvagar huden, minskar dess skydd och gör den mer mottaglig för infektioner och andra obehag.

Lid inte i tystnad

De allra flesta kvinnor upplever någon gång i livet underlivsbesvär av varierande svårighetsgrad, ibland långvariga och även återkommande. Tyvärr har kvinnor ofta symptom i flera månader eller år innan de diagnostiseras ordentligt, och det hörs regelbundet från kvinnor att de helt enkelt har gett upp att söka hjälp.

Problemet kan anses bero på olika orsaker, då kvinnor å ena sidan ofta har svårt att prata om dessa frågor, vare sig det är med sin läkare eller någon som står dem nära, eftersom de känner någon form av skam. Den andra faktorn av problemet är att forskning visar att kvinnor får mindre uppmärksamhet i hälso- och sjukvården för att hitta lösningar på sina problem.

Det är därför viktigt att vårdpersonal har kännedom om dessa sjukdomar, och andra problem som är relaterade till underlivet, samt att de anstränger sig i bemötandet och lyssnar på patienterna vid undersökning.

Lika viktigt är det att kvinnor lär känna sig själva och att man vågar prata om sina problem liksom att söka hjälp och läkarvård för att kunna hitta rätt lösningar.  Ofta finns det fler än en lösning bara de känner till var och hur de skall leta. Är symptomen lindriga och återkommande så har ofta apoteken olika medicintekniska produkter och receptfria läkemedel att behandla sig med.

Obehag i underlivet

Kvinnor i alla åldrar kan uppleva underlivsbesvär, men risken ökar med åldern. Det finns många faktorer som kan orsaka klåda, sveda och andra besvär. Grundorsaken till dessa symptom är inflammation orsakad av bakterier, svampar och virus. Hormonella obalanser kan också orsaka en förändring i vaginala surheten och kvinnor kan uppleva liknande symptom 2-3 dagar före menstruation samt de första dagarna efter. På samma sätt kan en kvinna uppleva obehag de första timmarna eller till och med några dagar efter samlag, eftersom spermier har en betydligt högre surhet än slidan och denna skillnad kan störa den normala bakteriefloran i underlivet. Vi måste därför vänja oss vid tanken att obehag som kvinnor upplever oftast orsakas av andra faktorer än svampinfektioner. Det är allt för vanligt att kvinnor ordineras svampdödande medel för genitala obehag utan undersökning eller diagnos, men det vi vet idag är att svampdödande medel endast botar en liten del av fallen. Till exempel är bakteriesymptom vanligare än svamp. Denna överdrivna användning av svampdödande medel orsakar en signifikant ökning av svampdämpande resistens som hotar vår hälsa.

Klimakteriet – en vändpunkt i varje kvinnas liv

I varje kvinnas liv finns vissa viktiga milstolpar, såsom när hon går igenom klimakteriet och hennes kvinnliga könshormoner minskar. Det är allmänt känt att kvinnor i klimakteriet upplever värmevallningar, sömnproblem och att olika psykiska symptom dyker upp. Alltför sällan lyfts diskussioner om klimakteriets effekter på underlivet. Under denna tid minskar hudens och slemhinnans elasticitet och flexibilitet. Epitelvävnaden tunnas ut samtidigt som blodflödet och smörjmedlen minskar och surheten ökar. Cirka 85% av kvinnorna upplever därefter vaginal torrhet och därmed smärta under och efter samlag. Cirka 65% av kvinnorna utvecklar allvarligare symptom som en brännande känsla, klåda, och blödning efter samlag samt återkommande urinvägsinfektioner, bakterieinfektioner och svampinfektioner.

Lichen sclerosus – en tyst sjukdom

Vi vill uppmärksamma om sjukdomen Lichen sclerosus, som är en tyst sjukdom som få har hört talas om, men som det uppskattas att bl a nära tusen kvinnor på Island lider av. Det kan förekomma hos kvinnor i alla åldrar, men risken ökar betydligt runt klimakteriet. Sjukdomen förekommer i skov och de vanligaste symptomen är enorm klåda och sveda i det yttre könsområdet. Inflammation och sprickor bildas också i huden, vilket gör att kvinnor känner mycket smärta under sex. Med tiden tjocknar huden, vitnar, ärr bildas, vaginans veck smälter samman och vaginalöppningen smalnar. I allmänhet tar det flera år att få diagnosen. När sjukdomen förvärras minskar det kvinnans livskvalitet avsevärt och vid någon tidpunkt finns det en risk att hon isolerar sig.  Slutar att ha sex och kanske därför tappar en partner, hon kanske inte kan utöva vissa hobbyer,  de blir också svårt att bära vissa kläder såsom underkläder, tights och byxor, samt att kunna använda toalettpapper utan att det river till sår. Det är oerhört viktigt för dessa kvinnor att få snabb behandling, så snart som möjligt för att bromsa sjukdomsprogressionen.

Det finns en lösning

Florealis har lagt ner mycket arbete på att bygga en produktlinje som stöder kvinnors hälsa, där kvinnor hittar pålitliga och godkända medicinska produkter för att lindra könssymptom. Produkterna heter Rosonia och Smaronia och finns på apotek.

Rosonia

Mjukt skum som appliceras på de yttre könsorganen och minskar mycket snabbt klåda, sveda, irritation och sår i området. Rosonia fungerar också bra som ett förebyggande medel för aktiviteter som gör att huden utsätts för skavsår och irritation såsom simning, löpning och cykling. Här hittar du information om Rosonia

 

 

Rosonia Vagicaps

Mjuka vaginalkapslar för att minska symptomen på inflammation, klåda, sveda och flytningar som orsakats på grund av infektioner, obalanser i bakteriefloran, irriterande ämnen eller allergener. Kapslarna är praktiska i storlek och lätta att använda. Här kan du läsa mer om Rosonia Vagicaps.

 

 

Smaronia

Speciellt anpassad för kvinnor som upplever vaginal torrhet och ofta i samband med klimakteriet eller amning. Till skillnad från andra geler främjar det till tjockare och friskare slemhinnor i slidan. Här kan du läsa mer om Smaronia.

 

 

 

Alla dessa produkter återfuktar och smörjer huden samtidigt som de har läkande egenskaper och främjar och påskyndar återuppbyggandet av en frisk hud som är viktigt för att minska risken för återfall. Florealis har också receptfria naturläkemedel mot återkommande urinvägsinfektioner hos kvinnor.

Sexuell hälsa bör inte vara tabu

Kvinnors sexuella hälsa är viktig och att behöva uppleva underlivsbesvär ska inte vara en naturlig del av att vara kvinna. Det är hög tid att öppna upp debatten om sex, könsorgan, gynekologi och sexuellt överförbara sjukdomar. Om vi ​​låter detta förbli tabu, kommer kvinnor att vara ensamma om dessa problem, isolera sig och inte få lämplig behandling, samt att forskare inte kommer att känna behov av att hitta lösningar.