Ledvärk är ett av de vanligaste muskuloskeletala problemen. Smärta kan förekomma i alla leder som knän, vrister, höfter och fingrar. I vissa fall varar smärtan under en kort tid, men när lederna skadas permanent kan den pågå under en längre tidsperiod, och kan vara svår att behandla. Om smärtan varar i mer än tre månader, anses det som kronisk smärta.

Artralgi är mycket invasiv och hämmande, men det är viktigt att försöka röra sig så mycket som möjligt. Viktigast av allt är att träna lätt för att minska belastningen på lederna, till exempel genom att stärka musklerna runtomkring dem. Här är fyra enkla saker alla kan göra för att minska smärtan och bidra till att förbättra livskvaliteten.

Stärka musklerna runt lederna

Musklernas roll är att flytta lemmarna och ge stabilitet åt lederna. Det är viktigt att musklerna runt de största lederna är välplacerade för att hålla lederna stabila och ta del av den belastning som uppstår under rörelse. Starka muskler lindrar ansträngningen på ben, brosk och ligament.

Knäsmärta är ofta anledningen till att människor slutar utöva hobbies och andra fritidsaktiviteter som kräver en påfrestning på knäna, såsom vandring och löpning. För att minska belastningen på själva leden och därmed smärtan bör man stärka lårmusklerna. Enkla övningar att komma igång med kan vara knäböj, uppstigning på avsats och att stretcha ut benet.

2  Var uppmärksam på vikten

Många studier har visat att övervikt kan bidra till ökad stress på stora leder såsom höftleden, knäleden och fotleden. När människor slutar att röra på sig på grund av ledvärk startar ofta en ond cirkel av smärta och viktökning. Den onda cirkeln måste brytas och en viktig faktor kan vara att minska i vikt. Kosten är viktig för att gå ner i vikt men helst i kombination med motion.

3  Variera rörelserna

Det rekommenderas att vuxna bör träna minst 30 minuter om dagen. Motion är inte bara bra för hjärt-kärlsystemet utan motion har även en god effekt på psykisk hälsa, nervsystemet och naturligtvis muskuloskeletala systemet. Om leder, knän eller rygg smärtar är det viktigt att hitta en lämplig motionsform för att minska påfrestningen för dessa, såsom promenader, simning, cykling eller enklare gymnastik. Styrkeövningar för buken, rygg, höfter, skinkor och lår kan vara av stor betydelse för att stödja lederna.

Under de senaste åren har övningar som yoga, pilates och tai chi blivit populära och rekommenderas till personer med ledvärk.

Man bör komma ihåg att inte överdriva träningen i början utan att öka belastningen succesivt med anpassade övningar efter sin egen förmåga.

4  Se över kosten

Det är känt att rätt kost kan lindra ledvärk och många studier har visat att fet fisk och att ta fiskolja dagligen kan ha en positiv effekt på lederna. Det är också viktigt att äta en varierad kost med mycket grönsaker och frukt, för att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler såsom D-vitamin som är viktig för upptaget av kalcium från kosten.  Att minska sockerintaget och begränsa saltintaget påverkar också hälsan positivt.  En allsidig och hälsosam kost ökar möjligheten att kunna behålla idealvikten, vilket i sin tur minskar sannolikheten för överdriven brosk och benstress i lederna.