Obehag i underlivet hos kvinnor behandlas alltför ofta som svampinfektion, trots att över hälften av fallen beror på andra orsaker.1 Vanliga symtom som klåda, brännande känsla, rodnad, irritation, inflammation och ökade flytningar kan ha många orsaker. Svampinfektion är det man först kommer att tänka på när dessa symtom dyker upp, då det länge varit den enda kända anledningen eftersom andra orsaker inte har undersökts.

Rosonia vagicaps

De flesta symtom på underlivsbesvär hos kvinnor har alltså felaktigt placerats under samma etikett och än idag saknas i många fall korrekt diagnos. Kvinnor får ofta svampbehandling även om det inte är rätt behandling för deras specifika problem.

 

Så vad orsakar då dessa besvär?

Obehag i underlivet och vaginan beror i de flesta fall på vävnadsinflammation (vulvovaginit) efter en vävnadsskada.2 Vävnadsskadorna orsakas ofta av mikrober som bakterier, svamp, virus eller på grund av irriterande ämnen som orsakar kontakteksem.

Bakterier är den främsta orsaken till vaginala infektioner.1 Bakterier är en viktig del av den naturliga vaginalfloran och orsakar inte infektioner när den är balanserad. Infektioner kan dock uppstå efter   obalans i bakteriefloran, eftersom det då finns en minskning av antalet goda bakterier och en ökning av patogena bakterier. Obalans i vaginalfloran kan till exempel uppstå på grund av förändringar i vaginala pH-värdet och i hormonnivåerna, sådana förändringar är ofta relaterade till menstruationscykeln, graviditet, amning, klimakteriet och användningen av hormonella preventivmedel. Vissa kvinnor upplever klåda och vaginal torrhet när de menstruerar och de första dagarna efteråt. Menstruationsblod är känt för att påverka det vaginala pH-värdet och därför orsaka dessa symtom. Sperma är en annan kroppsvätska som är känd för att påverka det vaginala pH-värdet och som därför kan orsaka vaginala obehag efter sex. Bakteriella vaginala infektioner (bakteriell vaginit) kännetecknas ofta av rinnande och illaluktande flytningar. Lukten kan vara så intensiv att kvinnor fruktar att andra kan känna dem, dock är det sällan fallet.

Svamp är förstås också en känd orsak till underlivsbesvär och vaginala obehag. Obehaget orsakas oftast av en svamp kallad Candida albicans, som är en del av den naturliga vaginalfloran precis som bakterierna. C. albicans orsakar inte infektioner om de inte finns i överdriven mängd. Riskfaktorer för svampinfektioner kan vara användning av antibiotika, fetma, graviditet, diabetes, järnbrist, immunsuppression och hormonbehandling. Till skillnad från bakterieinfektioner kännetecknas dessa svampar ofta av tjock, klumpig och luktfri flytning.

Irriterande ämnen är ytterligare en orsak till underlivsbesvär och vaginala obehag. Användningen av irriterande kemikalier har ökat och de finns bland annat i dofter, underkläder, intima rengöringsprodukter, bindor, tamponger, kondomer, intimoljor och andra föremål som placeras nära eller inuti slidan. Avlägsnande av könshår kan också orsaka irritation, och det gör även överdriven användning av rengöringsprodukter i det intima området.

Rosonia minskar obehag!

Rosonia är medicintekniska produkter som effektivt behandlar och förhindrar infektioner och andra obehag i underlivet hos kvinnor. Rosonia minskar snabbt klåda och irritation både invärtes och utvärtes. Effekterna uppnås genom att behandla besväret, underlätta den naturliga självläkningen av huden, stödja den naturliga vaginalfloran och förhindra upprepade infektioner och symtom.

Rosonia är baserat på ett ämne som kallas TIAB och är antimikrobiellt, och både behandlar och förhindrar infektioner. Innehåller även hyaluronsyra som är fuktgivande, samt ett örtextrakt som läker, lugnar och stödjer frisk hud och slemhinnor.

Produkterna är naturliga, hormonfria, doftfria och utan parabener.

 

Rosonia VagiCaps (tidigare Liljonia) är mjuka vaginalkapslar för att behandla infektioner och andra obehag. Kapslarna löser sig lätt och är effektiva mot klåda och brännande känsla. De används för att behandla och förhindra infektion, för att skydda och läka slemhinnor, och stödja den naturliga vaginalfloran. Rosonia VagiCaps kan även användas under graviditet, efter förlossning och under amning. Kapslarna är idealiska för att minska obehag i samband med menstruation och sex, samt tillsammans med antibiotikabehandling. Rosonia VagiCaps används vaginalt varje kväll under en vecka eller efter behov.

 

Rosonia skum används för att behandla underlivsbesvär till exempel nära vaginalöppningen, på vulvan och perinealområdet. Det minskar snabbt klåda, irritation och stödjer en naturlig läkning av huden. Skummet är effektivt mot infektion och minskar även utslag i samband med hårborttagning runt underlivet. Rosonia kan också minimera obehag som upplevs efter fysiska aktiviteter såsom löpning, cykling och simning. Rosonia lämpar sig även för kvinnor efter förlossningen då den är både fuktgivande och läkande. Skummet appliceras på ren hud efter behov, det torkar snabbt och känns inte klibbigt.

 

 

 

 

 

References

  1. Brown, H. & Drexler, M. (2020). Improving the diagnosis of vulvovaginitis: Perspectives to align practice, guidelines and awareness. Population health management: 23(s1)
  2. Itriyeva, K. (2020). Evaluation of vulvovaginitis in the adolescent patient. Current problems in pediatric and adolescent health care, 50 (7)