En kvinnas liv kännetecknas av perioder då olika obekväma symtom kan påverka livet och välbefinnandet negativt. De flesta kvinnor upplever torrhet i vaginan vid någon tidpunkt i deras livscykel, och denna kan pågå under längre eller kortare period. Oavsett kan dessa symtom orsaka irritation och obehag som kan påverka kvinnornas livskvalitet om de inte behandlas.

Du är inte ensam!

Kvinnor i alla åldrar kan uppleva vaginal torrhet, och upp till 30% av kvinnorna beräknas drabbas av vaginal torrhet. Symtomen uppvisar ofta en brännande känsla, klåda eller obehag, och man kan även känna smärta under och efter samlag. Torrhet i vaginan kan påverka kvinnors hälsa, deras förhållanden och den totala livskvaliteten. Studier visar att endast cirka en fjärdedel av kvinnorna som upplever symtom som ovan söker hjälp. Anledningen är t.ex. att kvinnor ofta har svårt att prata om sin egen sexuella hälsa och att problemet  inte är tillräckligt allvarligt för att uppsöka läkare.

 

Effekterna på den sexuella hälsan

Den sexuella hälsan är ett emotionellt och fysiskt tillstånd som spelar en viktig roll i varje individs hälsa. Att njuta av sex innebär att uppleva intimitet, samhörighet, kärlek och lojalitet till en annan person. Kvinnors sexuella hälsa har länge varit tabulagt, men faktum är att sexuell hälsa spelar en stor roll i kvinnors mentala och fysiska hälsa. Det kan starkt påverka deras välbefinnande, självförtroende och självbild. Ett ihållande obehag i underlivet kan därför ha en betydande påverkan på en kvinnas upplevelse och välbefinnande , och kan därför minska intresset för sex och sexuell tillfredsställelse.

 

Vad orsakar vaginal torrhet?

Kvinnors kroppar genomgår stora förändringar i varje livscykel, t.ex. efter graviditet, amning och klimakteriet. Var och en av dessa perioder har fysiska förändringar som kan orsaka vaginal torrhet på grund av minskning av det kvinnliga hormonet östrogen. Östrogen upprätthåller fukten, tjockleken och elasticiteten i slidan.

På liknande sätt kan kemoterapi, endometrios antiöstrogenläkemedel och vissa preventivmedel påverka mängden östrogen i en kvinnas kropp. Många andra läkemedel kan också påverka vaginal torrhet, t.ex. mediciner för att behandla depression, astma, allergier, förkylningar och hudproblem. Sjukdomar som Sjögrens syndrom och diabetes kan också orsaka torrhet i vaginan.

 

Vad kan du göra åt vaginal torrhet?

Ingen kvinna ska behöva lida av de obehag som orsakas av vaginal torrhet, oavsett vad orsaken till detta är. För att sätta saker i sitt sammanhang kan en jämförelse göras med hur länge man skulle gå med torra läppar utan att behandla dessa. När läpparna är torra och de spricker och det svider så ser man till att behandla dessa med olika lypsyl och salvor, så varför tänker man inte på samma sätt när det kommer till torra slemhinnor i underlivet? Även dessa bör behandlas för att öka välbefinnandet och hälsan.

Det är bra att förstå vad som orsakar torrhet i vaginan för att kunna välja den bästa behandlingen. Vaginal torrhet kan behandlas med receptbelagda läkemedel eller receptfria läkemedel som finns tillgängliga i apotek t.ex. vagina gel. Om man känner sig osäker på vilken behandling man behöver kan man rådfråga apotekspersonalen eller boka tid hos gynekolog.

Det är viktigt att nämna att kvinnor inte bör tvätta slidan med tvål, då detta stör det naturliga pH- flödet i slidan och därmed ökar risken för både infektioner och uttorkning.

 

Kvinnors hälsoprodukt från Florealis för vaginal torrhet – Smaronia

Florealis erbjuder erkända medicintekniska produkter för behandling av milda infektioner, torrhet och andra obehag i kvinnors underliv. Smaronia är en gel designad specifikt för kvinnor som upplever torrhet i vaginan, men till skillnad från en andra gel är den inte bara mycket fuktgivande utan stöder också uppbyggnaden av friska slemhinnor i slidan och minskar ömheten. Smaronia innehåller en ört som är en av de mest kända för att innehålla växtöstrogen, men den har en mildare effekt och färre biverkningar än östrogen. Växtöstrogener har en skyddande och fördelaktig effekt på hudens hälsa och bromsar dess åldrande. De kan också öka produktionen av kollagen och minska nedbrytningen, öka produktionen av hyaluronsyra, som är en naturlig fuktighetskräm i huden, samt har den antioxidant och antiinflammatoriska effekter.