Jag får ofta röda utslag och små finnar efter att jag har rakat mitt bikiniområde, är det normalt?

Det är mycket vanligt att få utslag på huden efter rakning eller vaxning. Utslagen är ofta en mindre hudinfektion som uppstår när bakterier eller föroreningar i huden kommer in i hårsäckarna efter att håret har tagits bort. Detta kan orsaka rodnad, brännande känsla, klåda och obehag i huden.

I vissa fall är det inåtväxande hårstrån som orsakar obehagen, och då är utslagen ofta större och liknar finnar. Inåtväxande hårstrån uppstår när håret växer in i huden istället för att växa ut ur huden efter vaxning eller rakning. Detta är mer vanligt hos de med en grövre hårväxt.

I de flesta fall är utslagen efter hårborttagning relativt ofarliga, men i vissa fall orsakar inåtväxande hår en hårsäcksinflammation som behöver behandlas.

För att förebygga inåtväxande hårstrån är det viktigt att tvätta och rengöra området noggrant med varmt vatten innan du rakar, att använda rakskum vid rakningen samt att använda en rengjord och bra rakhyvel.

Det är bra att raka i samma riktning som håret växer för att minska risken för utslag. Vissa tycker att det är bra att skrubba området regelbundet för att ta bort döda hudceller. När du använder vax är det bäst att uppsöka en professionell person med kunskap så att resultatet blir bra. Efter rakningen eller vaxningen är det bra att tvätta området noggrant, torka och applicera fuktgivande och svalkande kräm eller gel på området, t.ex. aloe vera för att lugna huden.

Flera kvinnor som har lätt att få utslag och småfinnar efter hårborttagningen har provat att applicera Rosonia-skum i området efter vaxning och rakning med goda resultat.

Rosonia-skum är ett fuktgivande, mjukt och svalkande skum som används för vanliga obehag och milda könsinfektioner. Skummet är mycket lämpligt vid rakning för att undvika utslag och inåtväxande hår, både för att snabbt minska klåda och för att förhindra infektioner som kan orsaka utslag. 

Skummet kommer i en snygg flaska som skakas väl före användning. Sedan appliceras skummet på snippan och området runtomkring efter behov. En omedelbar svalkande effekt uppstår som både lugnar huden och minskar klåda.  Om huden är mycket känslig kan skummet först medföra en lätt brännande känsla, men det ska vara övergående.