Det kvinnliga könsorganet har många namn; mutta, mus, snäcka, fitta, slida och murra är bara några av dem. Ordet Snippa lanserades av RFSU Malmö i ett projekt om barns sexualitet lett av Anna Kosztovics, där syftet var att öppna upp för diskussioner om barns sexualitet inom förskolan. År 2006 togs ordet ”snippa” upp i Svenska Akademins ordlista och har sedan dess flitigt använts. Ett namn likvärdigt mannens snopp.

Att avdramatisera och kunna prata om vårt könsorgan borde vara lika självklart som att prata om torrt hår och torr hud etc., men så är det tyvärr inte. De allra flesta tycker det är svårt och lite tabulagt och därför går man kanske runt och lider av problem som det faktiskt finns hjälp mot.

I kvinnans liv ingår många olika hormonella faser och alla dessa kan påverka snippan mer eller mindre.  Alla kvinnor upplever problem någon gång i livet obehag i snippan och det kan då klia, svida, bränna, göra ont och allmänt irriterat. Vanliga orsaker till smärta kan vara urinvägsinfektion, svampinfektion, vestibulit eller någon könssjukdom.

 

Svampinfektion

3 av 4 kvinnor i fertil ålder drabbas någon gång i livet av svampinfektion och det är den vanligaste anledningen till problem i underlivet. Symptom på detta är:

  • Intensiv klåda och irritation
  • Flytningar
  • Sköra slemhinnor
  • Ont vid samlag

Svampinfektionen går ofta över av sig självt inom några dagar eller kan behandlas med receptfritt läkemedel. Sök vård om du är osäker på om det är svamp du har eller om det receptfria läkemedlet inte hjälper.

Kommer svampen tillbaka fler gånger under kort tid är det viktigt att ta reda på om det verkligen är svamp man har eller någon sjukdom som liknar svampinfektion och då behöver annan typ av behandling. Innan man påbörjar en behandling ska man ha tagit reda på orsaken till problemen. Tills symptomen försvunnit bör man avstå från sex.

 

Bakteriell vaginos

Att ha bakterier i slidan är helt normalt. Den vanligaste sortens bakterier kallas för mjölksyrebakterier och dessa har för avsikt att skydda slidan genom att bidra till att upprätthålla ett bra pH-värde, alltså surhetsgrad. Mjölksyrebakterierna gör också att en del oönskade bakterier inte trivs.

När vi drabbas av bakteriell vaginos beror det på att det har blivit obalans bland bakterierna. Mjölksyrebakterierna blir färre eller mindre effektiva, och andra bakterier blir fler. Eftersom det inte är känt vad som orsakar bakteriell vaginos är det svårt att skydda sig mot det.

De vanligaste symtomen vid bakteriell vaginos är:

  • Illaluktande och grågulaktiga flytningar. Det luktar ofta starkare precis efter mens och efter vaginala samlag utan kondom. Det gör att du kan uppleva att symtomen kommer och går.

Bakteriell vaginos går oftast över av sig själv. Gör det inte det bör man söka hjälp hos läkare.

 

Torra slemhinnor

Torra slemhinnor i slidan drabbar 7 av 10 kvinnor någon gång i livet. När det kvinnliga könshormonet östrogen minskar kan det leda till underlivsbesvär. Vaginal atrofi är den medicinska benämningen för en förtunning av väggen (slemhinnan) i slidan och drabbar främst kvinnor under klimakteriet, men även i yngre ålder efter förlossning och vid amning, eller till följd av en sjukdom. Tillståndet upplevs som torrhet i slidan. Östrogenet påverkar slemhinnan och uppstår brist så blir slemhinnan tunnare och skörare. Symtomen blir:

  • Torrhet
  • Klåda
  • Sveda
  • Smärta vid samlag.

Det finns läkemedel och behandlingar för att hjälpa och underlätta för kvinnor som upplever dessa problem. Tyvärr är det också många som går obehandlade för att man skäms och skuldbelägger sig själv eller sitt sätt att leva, och pratar därför inte om dem eller tar tag i problemen.

 

Vestibulit

Vestibulit, som är smärta vid sex, skapar också stora besvär för många. Då har de små, ytliga nerverna som finns i slidöppningens slemhinna blivit överkänsliga och det kan räcka med beröring för att göra ont. Symtomen är:

  • Intensiv och brännande smärta i slidöppningen vid samlag
  • Gör ont att föra in en tampong
  • Rodnad vid området som gör ont
  • Det kan vara svårt att cykla, rida eller använda trånga byxor

Det är vanligast att få vestibulit i åldern 18 och 25 år och man räknar med att var tionde kvinna i den åldersgruppen är drabbad. Orsakerna till att man drabbas kan vara att man inte varit tillräckligt upphetsad och våt vid samlag, du är stressad, du har sex utan att vilja, eller så är du ofta drabbad av svampinfektion. De flesta blir bra när man fått behandling.

 

Att ta hand om sin snippa lönar sig och här är några tips för en sundare snippa!

  • Tvätta ditt underliv med vatten en gång om dagen. Undvik tvål, eller använd en intimtvål som har ett lägre pH-värde än vanlig tvål.
  • Vädra snippan om natten och sov naken.
  • Använd gärna glidmedel vid samlag.
  • Kissa gärna efter samlag om du har lätt att få urinvägsinfektion.
  • Byter du sexpartner ofta använd kondom för att undvika nya bakterier och könssjukdomar.
  • Att raka snippan är helt ok så länge man låter håret närmast urinröret vara kvar då det skyddar.
  • Äta mjölksyrabakterier för rätt pH-balans i slidan som inte skall vara varken för sur eller basisk.

 

 

Källa

https://www.1177.se

https://www.umo.se

https://www.netdoktor.se