Antibiotikaresistens är när bakterier blir resistenta mot antibiotika. Då räcker inte läkemedlen för att döda bakterierna och de kan orsaka allvarliga infektioner. Bakterier har egenskaperna för att kunna anpassa sig till miljön. Det räcker för några bakterier i gruppen att lära sig att skydda sig mot antibiotika eftersom de kan överföra information mellan dem. Således kan överanvändning av antibiotika öka sannolikheten för att bakterierna utvecklar försvar och sedan stoppar läkemedlen från att fungera.

När antibiotika först dök upp i mitten av förra seklet var antibiotikaresistens okänt. Omfattande användning av dem sedan dess, både inom medicin och jordbruk, har resulterat i att många bakterier har blivit immuna. WHO anser att detta är det enskilt största hotet mot vår hälsa idag. Spridning av resistenta bakteriesorter kan leda till mänskliga epidemier som vi inte har något botemedel mot.

Det är nödvändigt att minska användningen av antibiotika så mycket som möjligt för att hindra spridningen av resistenta bakteriestammar. Det är bäst att försöka förebygga infektioner eller använda andra sätt för att behandla milda infektioner innan de kommer till den punkt där antibiotika behövs.

Här är några tips som vi alla kan ägna oss åt för att gå med i kampen:

1. Använd bara antibiotika när det verkligen behövs

Använd inte antibiotika för profylaktiska ändamål eller om du inte vet ifall du har en infektion eller inte. Antibiotika bör endast användas om det finns en stark misstanke om riktig bakteriell infektion.

2. Kräv inte antibiotika om din läkare inte anser att det är nödvändigt

Antibiotika fungerar bara på bakterier. Läkemedlen fungerar inte på virusinfektioner som influensa och förkylning.

3. Slutför din antibiotikados och följ instruktionerna

Det är viktigt att slutföra hela din antibiotikados för att säkert övervinna infektionen. Om dosen inte är klar, är bakterierna mer benägna att utveckla resistens mot läkemedlen

4. Ge inte något annat överskott till dina antibiotika

Om du har kvar antibiotika, ta dem med till närmaste apotek för avfallshantering. Om vänner och släktingar tror att de har en infektion bör de söka läkare.

5. Förhindra genom goda hygienrutiner

Förebyggande är det bästa försvaret här. Tvätta händerna regelbundet, särskilt innan du äter.

6. Undvik om möjligt sjuka personer

Undvik personer som kan vara smittsamma och förhindra att du blir sjuk. Om du är sjuk, stanna hemma för att inte smitta andra, t.ex. på arbetsplatsen.

7. Tänk på kökshygien

Tvätta grönsaker och frukt innan du äter dem, och använd rena skärbrädor och redskap för matlagning.

8. Vaccinering

Vaccination kan förhindra att du blir sjuk och sedan smittar andra.