Okategoriserad

Är det möjligt att få torr hud på och runtomkring snippan?

juni 9, 2021

Jag får ofta torr hud och ibland känns det som att jag även har torr hud på min snippa. Det kliar och svider ibland. Är det möjligt att få torr hud på snippan och vad kan man göra åt det? (mer…)

Okategoriserad

Är flytningar normalt?

juni 9, 2021

Jag får ibland lite flytningar och tycker att det är obekvämt, hur minskar jag detta?

  (mer…)

Okategoriserad

Vad kan jag göra när det luktar illa från snippan?

juni 9, 2021

Ibland luktar det väldigt dåligt från min snippa, vad är det bästa att göra åt detta?

  (mer…)

Underlivshälsa

Är det normalt att få utslag och små finnar efter rakning?

juni 9, 2021

Jag får ofta röda utslag och små finnar efter att jag har rakat mitt bikiniområde, är det normalt?

(mer…)

Okategoriserad

Är det normalt att känna brännande känsla i underlivet efter sex?

juni 9, 2021

Jag har precis inlett ett förhållande med en fantastisk kille och vi har mycket sex. Jag får ofta en brännande känsla i snippan efteråt. Jag har inte upplevt detta tidigare, är det normalt?

(mer…)
Okategoriserad

Hur kan jag minska smärta vid sex?

juni 9, 2021

God morgon, ibland upplever jag mycket smärta när jag har sex med min man. Det har inte alltid varit så men har hänt allt oftare på senare tid och det börjar nu påverka relationen. Finns det något jag kan göra för att minska detta?

  (mer…)

Okategoriserad

Är det normalt att ofta få en svampinfektion efter mens?

juni 9, 2021

Jag får svampinfektion mycket ofta när jag går igenom blödningar och tycker det är mycket tröttsamt. Är det normalt eller vad kan jag göra för att minska det?

  (mer…)

Okategoriserad

Bör man använda tvål i snippan?

juni 9, 2021

Det är viktigt att tvätta snippan och det omgivande området väl, precis som andra delar av kroppen. Det är ett mycket utsatt område t.ex. i samband med blödning, träning och sex.

(mer…)

Underlivshälsa

Rosonia – Underbar produkt som ger resultat direkt

mars 29, 2021

De flesta kvinnor har någon gång upplevt obehag i underlivet, då det kan svida, klia, bränna, eller vara allmänt irriterat.  Så många som ungefär varannan kvinna i åldern 30-60 år har problem med torra slemhinnor i underlivet och det kan leda till samlagssmärtor, sveda, ömhet och irritation. Många känner igen symtomen och kan behöva snabb lindring mot klådan, svedan och obehaget.

Rosonia är ett mjukt skum för lokal behandling av just obehag i underlivets yttre delar. Skummet lindrar snabbt irritationer såsom klåda, sveda samt brännande känsla, och bildar en barriär som skyddar vävnaden och förebygger infektion samt skapar bästa förutsättningar för självläkning av slemhinnan i underlivet.

Rosonia är godkänd för behandling av obehag i underlivet, som tilläggsbehandling vid vulvovaginit (infektioner orsakade av bakterier, svamp och virus) samt för att förebygga milda infektioner. Rosonia innehåller ett unikt system (TIAB) som bildar en antimikrobiell barriär i underlivet. Barriären skyddar vävnaden och det drabbade området mot mikrobiella angrepp, förebygger återfall, förhindrar spridning av infektion samt skapar bästa förutsättningar för självläkning av slemhinnan i underlivet. Skummet innehåller även hyaluronsyra och Rödmalva (Malva sylvestris) som återfuktar, svalkar och mjukgör.  Det är en hormonfri och veganvänlig produkt som även kan användas under graviditet och amning.

Rosonia har fått många fina omdömen av kvinnor som använder den. Nedan är ett axplock av

dessa.

”Underbar produkt som ger resultat direkt. Bästa jag provat. Äntligen finns det något som fungerar”.

”Nu använder jag bara era produkter Rosonia skum, Rosonia vagitorer och Smaronia applicator helt fantastiska! Jag har fått ett nytt liv och blivit ung på nytt i underlivet!” Margareta från Luleå

Inte bara Margareta vittnar om Rosonias effektivitet utan även Apotek Hjärtats kunder har lämnat full pott i sina recensioner om Rosonia, vilket är fantastiskt.

Okategoriserad

Enkla steg för att förbättra din sömn

mars 29, 2021

Att få tillräckligt med kvalitetssömn är avgörande för vårt välbefinnande, och hjälper oss att hantera alla utmaningar i vardagslivet.1 Det är särskilt viktigt att sova bra under den mörkare årstiden då dagarna är kortare, och särskilt nu när vi samtidigt hanterar den globala pandemin som stört så många av våra dagliga rutiner samt att det har inneburit ökad oro och stress i våra liv.

sefitude svefn kvíði heilsa

Att prioritera sömn är viktigt så att både kropp och själ har chans att återhämta sig från daglig stress. Fördelarna av hur en god natts sömn påverkar vårt välbefinnande är välkända, och inkluderar bl.a minskad sorg, ångest och stress.2 Regelbunden sömn som inkluderar 7-9 timmars återhämtande sömn varje natt är grunden för en god sömnrutin.3  Detta har definierats som den sömnlängd som är tillräcklig för de flesta vuxna. Barn och tonåringar, som fortfarande växer, behöver mer sömn.3

Sömnkvaliteten är viktig

Sömn låter oss bearbeta stress, känslor och dagliga upplevelser. Det är därför sömn är ännu viktigare under stressiga perioder. Att beröva sig sömn för att klara av ett stressigt arbete, studier eller andra situationer är alltför vanligt idag, men har få fördelar eftersom kroppen behöver sömn för att bearbeta stressen vi upplever.3 Ändå är sömnens längd inte det enda som betyder något utan även sömnens kvalitet. Är det möjligt att påverka sömnkvaliteten? Sömnen är uppdelad i olika sömnfaser som vi går igenom under natten; lätt sömn, djup sömn (aka långsam sömn) och REM-sömn. Vi växlar mellan dessa faser under nattens sömncykel men tiden vi spenderar i varje fas är direkt relaterade till hur återhämtande sömnen är och hur pigga vi känner oss när vi vaknar.6 Djup sömn är det mest föryngrande sömnstadiet, och vi tillbringar mer tid i djup sömn under den första delen av natten. För att få så mycket djup sömn som möjligt är det viktigt att lägga sig tidigt.4 Att få mer djup sömn kan förbättra sömnkvaliteten avsevärt. 5,6

Du kan förbättra din sömn

En god natts sömn är som nämnts ovan avgörande för vårt välbefinnande. Du är expert på din egen sömn och känner igen dina sovmönster bättre än någon annan. Det bör därför vara relativt enkelt att ta enkla steg för att förbättra din sömn.

Nedan följer några steg hur du kan förbättra din sömn:

1. Gå och lägg dig och vakna vid samma tidpunkt varje dag

Regelbundet sovmönster förbättrar kvaliteten på vår sömn och hjälper till att hålla vår interna klocka i balans.7

2. Träna och spendera tid i naturen

Att träna regelbundet med medelintensitet och att spendera tid i naturen kan hjälpa oss att somna in lättare på kvällen och förbättra vår sömn påtågligt.8

3. Minska koffein- och alkoholkonsumtionen

Att konsumera kaffe, energidrycker och alkohol minskar sömnkvaliteten avsevärt. Vi tillbringar då mer tid i lätt sömn och upplever inte den återhämtande och uppfriskande effekten som sömnen kan ha.9,10

4. Håll det mörkt på kvällen men ljust på morgonen

Vår kropp använder ljusnivån runt omkring oss för att bestämma när vi ska känna oss sömniga, och när vi ska känna oss pigga. Släck ljuset på kvällen men håll det ljust på morgonen och under dagen.11 Dagsljuslampor kan vara till stor hjälp med detta.

5. Minska skärmtiden innan läggdags

Ljuset från våra telefoner, surfplattor och datorer håller oss vakna och kan ge oss en sämre nattsömn. Det är svårare att bli sömnig när man stirrar på en skärm och det kan göra det svårare att somna11.

 

References

 1. Harvard Medical School. (2019). Sleep and mental health: Sleep deprivation can affect your mental health. Harvard Health Publishing. Retrieved November 3rd 2020.
 2. Freeman, D. et al. (2017). The effects of improving sleep on mental health (OASIS): a randomized controlled trial with mediation analysis. Lancet Psychiatry, 4(10): 749-758.
 3. Hirshkowitz, M. et al. (2015). National Sleep Foundation’s updated sleep duration recommendations: final report. Sleep Health, 1(4): 233-243.
 4. Roth, T. (2009). Slow wave sleep: Does it matter?. J Clin. Sleep. Med, 5(2 suppl); S4-S5.
 5. Harvard Medical School. (2007). Natural patterns of Sleep. Healthy Sleep. Retrieved November 3rd 2020.
 6. American Sleep Association. (n.d.) Deep sleep: How to get more of it. Retrieved November 3rd 2020.
 7. Ferrara, M. & Gennaro, L. (2000). How much sleep do we need?. Sleep Medicine Reviews, 5(2): 155-179.
 8. org. (n.d.). How does exercise help those with chronic insomnia?. Retrieved November 3rd 2020.
 9. Pacheco, D. (2020). Alcohol and sleep. Retrieved November 3rd 2020.
 10. Belenky, G. (n.d.). Caffeine and sleep. Retrieved November 3rd 2020.
 11. Gooley, J.J. et al. (2011). Exposure to room light before bedtime suppresses melatonin onset and shortens melatonin duration in humans. Clin. Endocrinol. Metab. 96(3): E463-E472.