Underlivshälsa

FAQ om vanliga underlivsbesvär

maj 26, 2023

De flesta kvinnor har någon gång upplevt underlivsbesvär såsom brännande känsla, klåda och allmänt obehag. Nära hälften av kvinnorna i åldern 30-60 år uppger att de har upplevt könsbesvär, vilket kan leda till smärta vid samlag, sveda, ömhet och irritation. Många känner till symtomen, men kanske inte att de kan behandlas på ett enkelt sätt. Här är några vanliga frågor om obehag som kvinnor säger sig uppleva.

Okategoriserad

Q&A Smaronia

november 12, 2021

Hur fungerar Smaronia?

Smaronia är en naturlig gel för slidan som erkänts som ett läkemedel. Gelen innehåller hyaluronsyra som ger återfuktning, och rödklöver som främjar en tjockare slemhinna och ökar dess elasticitet. Gelen innehåller dessutom ett unikt komplex som bildar en skyddande barriär för att bevara slemhinnans naturliga fuktbalans samt ge skydd mot irritationer och mikroorganismer. Smaronia skapar bästa förutsättningarna för slemhinnans självläkning samt att återställa och bibehålla slidans hälsa.

Vad betyder det för en produkt att ha erkänd effekt?

När en produkt har genomgått många tester och resultaten från kliniska prövningar visar att det är en effektiv behandling, då talas det om en erkänd effekt. Kliniska prövningar har visat att Smaronia är en effektiv behandling för vaginal torrhet, sveda och sår orsakade av tunnare och/eller torra slemhinnor, vilket kan göra de mer mottagliga för miljöirriterande, patogener och öka förekomsten av vaginala infektioner.

När upplever kvinnor vaginal torrhet eller slemhinneatrofi?

Vaginal torrhet är vanligtvis inte ett påtagligt problem, men kan vara den bakomliggande orsaken till mer frekventa infektioner och vaginala obehag. Slemhinnekrympning och torrhet är både en bieffekt av klimakteriet och amning, men kan också vara en bieffekt av många läkemedel som få kvinnor är medvetna om.

Kvinnor som får frekventa svampinfektioner eller andra vaginala obehag såsom klåda, sveda eller smärta under samlag vilket kan leda till vaginal torrhet, utan att kvinnorna känner till det. Det är därför viktigt att arbeta med roten till problemet, dvs. att stärka slemhinnan i slidan och därmed förhindra återkommande infektioner. Smaronia främjar idealiska förhållanden för slemhinnan att återuppbygga och upprätthålla vaginalhälsan.

Har Smaronia en liknande effekt som Vagifem?

Smaronia är registrerad som en medicinteknisk produkt. Vagifem är liksom Smaronia avsedd för vaginal slemhinneatrofi som uppstår under klimakteriet, men dessutom är Smaronia speciellt utformad för vaginal torrhet och liknande besvär för kvinnor i alla åldrar.

Är det okej att använda Smaronia under graviditeten?

Smaronia anses vara säker att använda under graviditet och amning. Det rekommenderas dock att alla behandlingar som innefattar vaginal insättning under graviditeten utförs i samråd med en läkare eller barnmorska.

Okategoriserad

Q&A Rosonia

november 12, 2021

Vad är skillnaden mellan Rosonia Foam och Rosonia VagiCaps?

Rosonia Foam är ett skum som appliceras på de yttre delarna av underlivet när obehag uppstår, såsom klåda, brännande känsla, irritation eller sveda. Orsakerna kan vara många, t.ex. svampinfektion, pH -obalans på grund av ämnen i miljön, sperma, blödning, friktion med kläder eller sport, för att nämna några. Skummet har en erkänd funktion och fungerar mot milda infektioner, skyddar huden mot återkommande infektioner, ger återfuktning och bygger upp frisk hud. Lämplig både före och efter förlossning.

Rosonia VagiCaps är små vaginala kapslar som förs in i slidan. Kapslarna har en erkänd funktion och ger snabb lindring vid obehag, såsom brännande känsla, klåda, ömhet och onormala flytningar, samt främjar slidans naturliga bakterieflora. Kapseln förs in i slidan varje kväll vid sänggående under en vecka, eller vid behov.

Vad betyder det för en produkt att ha erkänd effekt?

När en produkt har genomgått många tester och resultaten från kliniska prövningar visar att det är en effektiv behandling, då talas det om erkänd effekt. Kliniska prövningar har visat att Rosonia Foam och Rosonia VagiCaps ger effektiv behandling för obehag, sveda och ömhet i underlivets yttre delar och i slidan.

Kan Rosonia – produkterna användas under graviditeten och efter förlossningen?

Rosonia Foam är säkert att använda under graviditeten och även efter förlossningen. Skummet är också lämpligt att använda för att förbereda det känsliga underlivsområdet för förlossning, eftersom Rödmalva ökar hudens elasticitet t.ex. i mellangården. Skummet är också läkande och hjälper därmed huden att återhämta sig efter förlossningen. Det rekommenderas att kvinnor konsulterar en läkare eller barnmorska innan de använder Rosonia VagiCaps under graviditeten, eftersom denna behandling innebär att kapseln förs in i slidan.

Kan Rosonia -produkter användas på barn?

Användningen av Rosonia hos barn har inte studerats och därför kan dess användning endast bekräftas hos vuxna över 18 år.

Det finns dock inga tecken på att Rosonia är skadligt för barn, så det rekommenderas att individer konsulterar en läkare eller annan vårdpersonal innan de fattar beslut om att använda produkten på ett annat sätt än det som rekommenderas i bipacksedeln.

Innehåller Rosonia Foam och Rosonia VagiCaps hormoner?

Varken Rosonia Foam eller Rosonia VagiCaps innehåller hormoner. Båda produkterna främjar friska slemhinnor, återfuktar och lindrar obehag i underlivet. Rosonia Foam är lämpligt för underlivets yttre delar, medans Rosonia VagiCaps förs in i slidan.

Kan Rosonia VagiCaps kapslar användas under menstruationen?

Rosonia VagiCaps är lämplig för kvinnor som upplever obehag kring menstruationen. På grund av förändringar i slidans pH-värde före mens är det normalt att uppleva obehag några dagar innan, så det bästa är att använda Rosonia VagiCaps 2-3 dagar före menstruationen. Klimakteriet kan också störa surhets-balansen, vilket kan orsaka obehag några dagar efter mensens slut, och Rosonia VagiCaps kan då användas dagligen tills symtomen försvinner. Rosonia Foam kan användas samtidigt om obehag som klåda, sveda och irritation uppstår på de yttre delarna av underlivet.

Hur länge kan RosoniaVagiCaps användas samtidigt?

Det rekommenderas i allmänhet att använda Rosonia VagiCaps kapslar kontinuerligt i 7-10 dagar för att behandla eventuell infektion eller andra obehag. Rosonia kapslar kan också användas efter behov, t.ex. om det uppstår obalans i pH -värdet under menstruationscykeln, under blödningen, efter simning, under samlag, i samband med intag av antibiotika, och/eller användning av menstruationsprodukter såsom tampong eller sanitetsbindor. Användning av kondom eller smörjmedel under sex, eller sperma kan också orsaka obalans i pH-värdet.

Är det vanligt att uppleva en brännande  känsla när man använder Rosonia -skum?

Vissa kvinnor upplever en brännande eller kylig känsla när Rosonia skummet appliceras på underlivet.  Denna känsla går snabbt över och är normal då området är känsligt. All information finns i bipacksedeln och på Florealis webbplats.

Kan jag använda Rosonia VagiCaps om jag använder NuvaRing?

Rosonia VagiCaps har inga kända läkemedelsinteraktioner, så det är säkert att använda Rosonia -kapslar med NuvaRing. Det är dock viktigt att komma ihåg att eftersom kapslarna förs in i slidan finns det en risk att ringen kan gå sönder när kapseln sätts in. Detta är dock mycket osannolikt eftersom Rosonia -kapslarna är små och mjuka, till skillnad från t.ex. svampdödande medel för användning i slidan. För att minska riskerna rekommenderar vi att du försiktigt för in kapslarna i slidan. Om ringen går sönder eller glider ut finns det detaljerade instruktioner i NuvaRings bipacksedel om hur man agerar.

Okategoriserad

Är det möjligt att få torr hud på och runtomkring snippan?

juni 9, 2021

Jag får ofta torr hud och ibland känns det som att jag även har torr hud på min snippa. Det kliar och svider ibland. Är det möjligt att få torr hud på snippan och vad kan man göra åt det? (mer …)

Okategoriserad

Är flytningar normalt?

juni 9, 2021

Jag får ibland lite flytningar och tycker att det är obekvämt, hur minskar jag detta?

  (mer …)

Okategoriserad

Vad kan jag göra när det luktar illa från snippan?

juni 9, 2021

Ibland luktar det väldigt dåligt från min snippa, vad är det bästa att göra åt detta?

  (mer …)

Underlivshälsa

Är det normalt att få utslag och små finnar efter rakning?

juni 9, 2021

Jag får ofta röda utslag och små finnar efter att jag har rakat mitt bikiniområde, är det normalt?

(mer …)

Okategoriserad

Är det normalt att känna brännande känsla i underlivet efter sex?

juni 9, 2021

Jag har precis inlett ett förhållande med en fantastisk kille och vi har mycket sex. Jag får ofta en brännande känsla i snippan efteråt. Jag har inte upplevt detta tidigare, är det normalt?

(mer …)
Okategoriserad

Hur kan jag minska smärta vid sex?

juni 9, 2021

God morgon, ibland upplever jag mycket smärta när jag har sex med min man. Det har inte alltid varit så men har hänt allt oftare på senare tid och det börjar nu påverka relationen. Finns det något jag kan göra för att minska detta?

  (mer …)

Okategoriserad

Är det normalt att ofta få en svampinfektion efter mens?

juni 9, 2021

Jag får svampinfektion mycket ofta när jag går igenom blödningar och tycker det är mycket tröttsamt. Är det normalt eller vad kan jag göra för att minska det?

  (mer …)